Do czego przyda się wędzarnia ogrodowa?
Wędzarnia to przykład tzw. małej architektury (o innych rodzajach przeczytasz w artykule: Czym jest mała architektura ogrodowa – charakterystyka i przykładowe rodzaje zabudowy ogrodowej). Taki obiekt nadaje się do przygotowywania kiełbas, mięs, wędlin czy innych produktów spożywczych trzema sposobami (w różnych temperaturach):
-
na zimno (16-22°C) – żywność wędzi się w odległości 1,5-2 m od paleniska nawet przez kilkanaście dni;
-
na ciepło (22-45°C) – 1-1,5 m od paleniska przez 4-48 godzin;
-
na gorąco (60-90°C) – 0,5-1 m od paleniska (najczęściej wewnątrz komory wędzarniczej) przez 3-4 godziny.
Warto wiedzieć:
Nie musisz wybierać, który sposób wędzenia najbardziej lubisz (zwłaszcza gdy masz sporo miejsca na działce)! Zrób wędzarnię ogrodową tak, żeby regulować odległość żywności od paleniska. To praktyczne rozwiązanie, szczególnie dla osób lubiących kuchenne eksperymenty.