Rodzaje płytek podłogowych
Płytki ceramiczne są jednym z najstarszych materiałów wykończeniowych. Znane już w starożytności, z biegiem lat zostały udoskonalone. Obecnie za sprawą masowej produkcji znów cieszą się popularnością w wyposażaniu wnętrz. Płytki podłogowe chętnie wybieramy do kuchni i jadalni, gdzie spełniają wysokie wymagania jakościowe i poprawiają estetykę tego miejsca.
Płytki podłogowe do kuchni można podzielić na kilka typów. W zależności od zastosowanego materiału i sposobu wykonania wyróżnia się następujące rodzaje:
-
terakota – płytki z gliny z rozmaitymi domieszkami, szkliwione i wypalane w wysokiej temperaturze. Cechują się dużą odpornością na działanie wilgoci i niewielką nasiąkliwością. Są stosunkowo cienkie i mogą ulegać uszkodzeniu w razie nieszczęśliwych zdarzeń;
-
gres – płytki wykonane z wysokiej jakości mieszanek gliny i formowane w prasach pod dużym ciśnieniem. Proces produkcji sprawia, że są bardzo twarde i wytrzymałe. Nie chłoną wilgoci i nie odbarwiają się z biegiem lat. Są jednak nieco droższe od terakoty;
-
kamień naturalny – płytki z kamienia mają piękny naturalny i oryginalny wygląd. Wykonywane są z różnorodnych materiałów, a ich cechy kształtują się w zależności od rodzaju kamienia. Płytki podłogowe do kuchni mogą być wykonane z granitu i piaskowca, lepiej jednak unikać marmurów.
-
konglomeraty – płytki wykonane z żywic polimerowych z dodatkiem kruszyw naturalnych lub ceramiki. Są stosunkowo tanie, różnorodne kolorystycznie i nienasiąkliwe.