Zasady projektowania kuchni
Projekt kuchni to jeden z najważniejszych projektów w całym domu. Od odpowiedniej aranżacji zależy późniejszy komfort korzystania z pomieszczenia. Należy ustalić, czy sprzęty kuchenne będą w zabudowie, czy wolnostojące oraz wybrać styl wnętrza i zastosowane materiały. Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna mieć 5 stref:
-
strefę zapasów – lodówka i szafki na żywność;
-
strefę przechowywania – szafki kuchenne na talerze, szklanki, naczynia;
-
strefę mokrą – zlew wraz z koszem na śmieci, zmywarka;
-
strefę roboczą – blat kuchenny;
-
strefę gotowania – kuchenka z piekarnikiem.
Złotą zasadą projektowania kuchni jest tzw. trójkąt roboczy. To taki układ sprzętów, w którym lodówkę, zlew i kuchenkę rozmieszamy blisko siebie, w układzie przypominającym trójkąt. Pomiędzy sprzętami powinien być odstęp ok. 120 – 250 cm. Ważne jest także to, aby kuchenka i lodówka nie stały przy oknie.